waterwaves_nov17_mateo_martijn
"Het Waterapplicatiecentrum in Leeuwarden heeft een grote hoeveelheid hightech faciliteiten in huis om innovaties te testen." Martijn Wagterveld en Mateo Mayer / Water Waves

CADoS en High Voltage Water genomineerd voor Waterinnovatieprijs

5 november 2014
CADoS en High Voltage Water genomineerd voor Waterinnovatieprijs

Op dinsdag 2 december wordt de landelijke Waterinnovatieprijs 2014 uitgereikt. Het project CADoS en het project van High Voltage Water waaraan het CEW meedoet, zijn genomineerde projecten die voor de prijs in aanmerking komen.

Dit jaar wordt er voor het eerst een publieksprijs uitgereikt. Via een stembutton op www.waterinnovatieprijs.nl kunt u uw stem uitbrengen.

Waterinnovatieprijs

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen en komt voort uit de AGV Waterinnovatieprijs, die al veel innovatieve ideeŽn heeft opgeleverd. Ook dit jaar reikt de Unie van Waterschappen de Waterinnovatieprijs uit aan innovaties die de hoofdtaken van de waterschappen raken: droge voeten, schoon water, voldoende water en water in de buurt. Uit de 135 inzendingen heeft de jury drie genomineerden per categorie bekend gemaakt. Op www.waterinnovatieprijs.nl staat informatie over alle inzendingen.

Feestelijke uitreiking

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking op 2 december bij Inn Style in Maarssen maakt juryvoorzitter Annemieke Nijhof, CEO Tauw Group B.V., de winnaars in vier categorieŽn bekend. Daarnaast zal er voor het eerst een publieksprijs worden uitgereikt.

Project CADoS

In de categorie Schoon Water is het project Cellulose Assisted Dewatering of Sludge (CADoS) genomineerd. Op de rioolwaterzuiveringinstallatie in Ulrum haalt een fijnzeef cellulose, grotendeels afkomstig uit ons toiletpapier, uit het rioolwater. De cellulosevezels worden daarna ingezet om het zuiveringsslib verder te ontwateren. Daardoor zijn minder chemicaliŽn nodig en worden kosten bespaard. Van het restproduct wordt biogas gemaakt. Het project duurt drie jaar.

Binnen het project werken onderzoeksinstellingen samen met het bedrijfsleven en de overheid. Waterschap Noorderzijlvest, Brightwork B.V., Attero, Rijksuniversiteit Groningen, Center of Expertise Watertechnology en Wetterskip Frysl‚n vinden in elkaar een krachtige samenwerking.

Het project CADoS wordt gesubsidieerd door de drie noordelijke provincies en Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), Koers Noord.

Meer informatie over het project vindt u op www.cados.nl.

Project van High Voltage Water - Water efficiŽnter ontzilten met inktjet-printer techniek

High Voltage Water zegt het energieverbruik en de investeringskosten van thermisch ontzilten drastisch omlaag te kunnen brengen door gebruik te maken van elektrospray-techniek, dat met name bekend is van de inktjet-printer.

Electrospraying is met name bekend van inktjetprinters. Druppels worden daarbij geladen zodat ze elkaar afstoten, waardoor een fijne en gelijkmatige nevel ontstaat. Een promovendus van toptechnologisch instituut voor watertechnologie Wetsus ontdekte dat dezelfde technologie op veel grotere schaal en met grotere debieten kan worden toegepast voor waterontzilting.

Een typische ontziltingsinstallatie werkt met verdampers waar het zoute water op wordt gespoten, waarna het water verdampt en het zout achterblijft. Met elektrospray-technieken moet het mogelijk zijn om het water veel beter te verdelen over de verdampers, waardoor de warmteoverdracht van de verdampers op het water en daarmee het rendement aanzienlijk toeneemt. Mogelijk bijkomend voordeel van de constante voeding is dat de pijp constant vochtig is, waardoor corrosie wordt verminderd.

Meer informatie over het project vindt u op www.highvoltagewater.com.